Sejur pentru odihna, relaxare si drumetii !
Tarifele includ: cazare 1 noapte, mic dejun, acces gratuit la piscina exterioara, parcare.
DM = camera dubla cu pat matrimonial.
DT = camera dubla twin.
SP = camera dubla superioara.
Reducere copii:
- cazare gratuita pentru copiii cu varsta de pana la 9 ani, fara pat suplimentar.
Cazarea incepe dupa ora 14.00 a primei zile si se termina pana la ora 11.00 a ultimei zile.
Conditii rezervare: plata integrala sau avans minim 30% dupa confirmarea rezervarii iar diferenta se va achita cel tarziu cu 15 zile inaintea inceperii sejurului.
Plata serviciilor se va efectua astfel:
- numerar sau cu cardul la sediul agentiei;
- cu tichete de vacanta;
- in cont cu foaie de varsamant la o filiala Unicredit Bank cu ajutorul facturii proforme;
- in cont cu ordin de plata cu ajutorul facturii proforme.
Optional transport, transferuri.
Sejur pentru odihna, relaxare si drumetii !
Tarifele includ: cazare 1 noapte, mic dejun, acces gratuit la piscina exterioara, parcare.
DM = camera dubla cu pat matrimonial.
DT = camera dubla twin.
SP = camera dubla superioara.
Reducere copii:
- cazare gratuita pentru copiii cu varsta de pana la 9 ani, fara pat suplimentar.
Cazarea incepe dupa ora 14.00 a primei zile si se termina pana la ora 11.00 a ultimei zile.
Conditii rezervare: plata integrala sau avans minim 30% dupa confirmarea rezervarii iar diferenta se va achita cel tarziu cu 15 zile inaintea inceperii sejurului.
Plata serviciilor se va efectua astfel:
- numerar sau cu cardul la sediul agentiei;
- cu tichete de vacanta;
- in cont cu foaie de varsamant la o filiala Unicredit Bank cu ajutorul facturii proforme;
- in cont cu ordin de plata cu ajutorul facturii proforme.
Optional transport, transferuri.
Comuna Eșelnița este situata în partea vesticǎ a județului Mehedinți pe DN 57 si se învecineazǎ în est cu municipiul Orșova, la 7 km în amonte de Orșova pe malul Dunării. Actualul amplasament a fost de fapt reconstruit în anii 1967-1970, vechea vatră a așezării aflându-se sub apele lacului de acumulare de la Portile de Fier I.
Comuna Eselnita este situata în zona Defileului Dunarii între Moldova Veche si Gura Vaii. Locuirea în aceasta zona este dovedita din paleolitic, când ocupantii erau vânatori si pescari. Prima atestare documentara dateaza de la 25 februarie 1484, într-un act prin care Matei Corvin (1458-1490) doneaza lui Iacob Gârlisteanu o serie de mosii, printre care si cea de la Eselnita.
Potrivit hărţii austriece din 1724 şi conscripţiei austriece din 1743, a fost aşezare a districtului Orşova. In anii 1773-1872, din punct de vedere militar a aparţinut Companiei a 6-a a Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean.
Intre 1872-1948 pădurile şi păşunile au aparţinut Comunităţii de Avere Grănicereşti, intre 1951-1952 aparţine de raionul Almăj-Mehadia, regiunea Severin, apoi in anii 1952-1955 aparţine de raionul Almăj-Mehadia, regiunea Timişoara, in 1956-1968 aparţine de raionul Orşova, regiunea Banat, iar intre 1965-1968 a fost integraat oraşului Orşova.
Relieful este variat, dominat fiind de terminatiile sud-estice ale Muntilor Almajului, cunoscuti sub numele de Muntii Clisurii. Altitudinea maxima a acestor munti este cuprinsa între 700-900 m.
Asezarea actuala dateaza din 1970 când, în urma construirii Hidrocentralei Portile de Fier I, nivelul lacului de acumulare a crescut cu aproximativ 20 de metri, înecând si generând stramutarea a 24 de asezari de pe malurile românesc si sârbesc, dintre care 16 (1 oras, 2 târguri si 13 sate cu catunele aferente) de pe malul românesc si 8 (2 orase si 6 sate) de pe malul sârbesc.
Ceea ce mai aminteste de vechile asezari sunt doar câteva terenuri situate în zone mai înalte, la care apa nu a juns, amintirile locuitorilor si sarbatorile locale, pastrate din vechile asezari.
Stramutarea, ca fenomen socio-urbanistic, a însemnat mutarea locuitorilor din vechile asezaminte ca urmare a inundarii spatiilor ocupate. Este denumit fenomen deoarece a durat 2 ani, dar el constituie un proces prin consecintele sale si implicatiile cu alte spatii de cunoastere (ecologic mai ales), generând efecte deosebite ca întindere în timp si spatiu dar mai ales la nivelul vietii sociale din întreg Defileul Dunarii. Stramutarea a început în 1968 si s-a finalizat cu mutarea efectiva a localitatilor în 1970.
Odata cu construirea noilor asezaminte fiecare familie a primit o suprafata de 370-414 m2 pentru construirea gospodariilor. Din aceasta suprafata doar un maxim de 100 m2 a mai ramas pentru gradina, restul fiind ocupat de casa si alte anexe gospodaresti. Pamântul arabil nu a fost în mare masura afectat deoarece majoritatea localnicilor detineau suprafete de teren pe dealuri sau în alte zone mai înalte, nefiind astfel inundate. Celor carora aveau totusi în posesie suprafete arabile la Dunare si le fusesera inundate, li s-au oferit despagubiri exclusiv în bani (aproximativ 25 bani/m2).
Din punct de vedere al poziției în teritoriu, comuna Eșelnița este situata in partea de sud - vest a judetului Mehedinți, la poarta de intrare în Clisura Dunării, pe malul stâng tehnic al fluviul Dunarea (zona lacului de acumulare Porțile de Fier la cca. 25 km în amonte de hidrocentrala Porțile de Fier I – Gura Văii) la cca. 40 km în amonte de municipiul Drobeta Turnu Severin, în zona prelungirilor SV ale munților Almăjului.
Eșelnița este comună riverană Dunării, are o formă regulată, cu o lungime de circa 15 km în lungul fluviului și o lățime de circa 11 km, cu limita sudică pe frontiera de stat cu R. Serbia, pe cursul Dunării și este traversată de drumul național DN 57, pe direcția nord – sud de la limita cu UAT Orșova și până la limita vestică a zonei locuite și pe direcția est – vest în restul teritoriului, de-a lungul malului Dunarii.
Schimbările politice și administrative survenite după 1990 și-au pus amprenta asupra dezvoltării comunei Eșelnița, poziția geografică (poarta de intrare în Clisura Dunării) reprezentând o atracție deosebită, constituind astfel premisele dezvoltării agrementului, a turismului de tranzit și de sejur prin valorificarea încă în formă incipientă a potențialului natural al zonei. Malul Dunării, începând de la limita vestică a localității de bază și golful Mraconia au fost mobilate cu pensiuni turistice, case de vacanță, locuri de recreere și agrement.
Sursa: site-ul Primariei Eselnita
Judetul Mehedinti este situat in sud-vestul Romaniei la granita cu Serbia si Bulgaria, fiind marginita la sud de Dunare. In Romania este limitat de judetele Caras-Severin (vest), Gorj (nord-est), Dolj (sud-est). Intre aceste limite are o suprafata de 4933 kmp (2,07% din teritoriul Romaniei) si 325000 locuitori. Principalele orase: Drobeta Turnu Severin (resedinta de judet), Baia de Arama, Orsova, Strehaia, Vanju Mare.
Judetul are superbe variatii de relief si peisaj, dealuri impadurite, munti cu inaltimi semete, rauri repezi, pesteri mari si adanci, defilee cu deschidere uluitoare, asezaminte monahale ca manastirile Sfanta Ana, Tismana, Vodita si nu in ultimul rand, numeroase urme istorice.
Potentialul turistic al zonei este intarit de faptul ca turismul rural de aici ofera, de la sfarsitul lunii aprilie, preturi promotionale pentru intregul sezonul. Puteti face un sejur activ, cu drumetii pe munti, pescuit, plimbari cu barca sau cu vaporul de agrement pe Dunare si daca aveti echipamnet adecvat, expeditii in pesterile ce sunt o adevarata comoara pentru speologi.
Resedinta de judet este Drobeta Turnu Severin locul de unde pornesc majoritatea traseelor turistice din zona. Orasul actual a fost proiectat in 1831, frumoaselor case-vila oranduite insiruirii paralele sau adiacente cursului Dunarii alaturandu-li-se nelipsitele blocuri-cutii de chibrit. Exista insa numeroase puncte de atractie ce dau orasului un aer aparte: - Portul cu vapoarele, barjele, cu pescarusii si albatrosi, este aflat la doar 1200 de metrii de malul sarbesc si are si el la fel ca toate porturile, poezia si farmecul sau - Parcul Rozelor situat langa gara, parcul are in mijlocul sau ruinele Cetatii Medievale a Severinului.
Daca aveti noroc de o zi frumoasa, puteti sa va odihniti pe zidurile vechiului castru roman si sa admirati Dunarea asa cum faceau, cu doua milenii in urma, cuceritorii veniti din Cetatea Eterna. Pe drumul superb cu o multime de viaducte de 25 de km ce leaga Drobeta Turnu Severin de Orsova puteti vedea Manastirea Vodita ce este atestata din anul 1371 si nu in ultimul rand, hidrocentrala Portile de Fier I.
Orasul Orsova este asezat, asemenea unui amfitetru, pe malurile raului Cerna. Aici puteti vizita Catedrala Catolica, a carei arhitectura unica , a facut ca in orasul australian Sidney sa se inalte o sora geamana cu a sa. De asemenea, Manastirea Sfanta Ana, situata pe una din culmile ce strajuiesc orasul , incanta atat datorita privelistii de vis, cat si prin dragostea cu care este ingrijita de maicute.
Dupa un drum de 25 km de la Orsova se gaseste Dubova, unde sunt viaducte peste vai salbatice, inaltimi stancoase, peisaje de neuitat, Cazanele Mari si Mici, adica locurile in care Defileul Dunarii se ingusteaza si fluviul da impresia ca fierbe. Formatiunile carstice ale Masivului Ciucarul Mare si Pestera Ponicova(Liliecilor), cu 1600 de metri de galerii descoperite, vin si ele sa intregeasca impresia generala.
Zona cuprinde 215 hectare de rezervatie cu plante precum stanjenelul de stanca, fagul oriental, alunul turcesc, stejarul pufos si vietati rar intalnite in Romania ca: vipera cu corn, acvila, broasca testoasa, scorpionul, rasul, vulturul egiptean, etc.
In nordul judetului Mehedinti se afla comuna Ponoarele, aflata la 37 km de gara Motru, 65 km de Drobeta Turnu Severin, 65 km de Baile Herculane si 45 km de Targu Jiu.Ea reprezinta o caseta de bijuterii ale naturii , multe dintre ele find catalogate drept monumente ale naturii. Aici se afla cea mai mare padure de liliac din tara (20 hectare), ce atrage cu parfumul sau iubitori ai naturii si folclorului la "Sarbatoare Liliacului". Podul lui Dumnezeu este o arcada de calcar, cu o lungime de 60 de metri si o latime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa ca marime si singurul functionabil (pe deasupra sa trece soseaua Drobeta Turnu Severin- Baia de Arama- Baile Herculane). Podul s-a format prin prabusirea unui perete al Pesterii Bulba care prin cei 5000 de metrii de galerii si prin arhitectura sa interioara deosebita este o atractie turistica. Deasupra pesterii si a podului se afla un deal plin cu plante de spanz si cu formatiuni carstice intre care piezurile -incretiturile calcaroase- ce alcatuiesc Campul Afroditei si Campul Cleopatrei unice in Europa, la altitudini de pana la 600 de metrii. La cealalta iesirea a pesterii gasim Lacul Zaton, un lac de origine carstica si care, avand legatura cu sistemul hidrografic al pesterii, este cand plin ochi, cand pustiu si crapat. La 14 km de Severin, pe drumul ce leaga Drobeta de Calafat este localitatea Hinova ce ofera posibilitatea unei plimbari cu barca pe Dunare, a unei partide de pescuit, sau a unei sedinte de bronzat pe plaja in miniatura. Deasemenea, mai pot fi vazute zidurile Cetatii Hinova, iar padurea de salcami ce parfumeaza zona, este un punct de intalnire al apicultorilor din toata tara, datorita climei mediteraneene ce face ca salcamii sa infloreasca mai devreme decat in restul tarii.
Pensiunea Steaua Dunarii***
Pensiunea Steaua Dunarii este prima pensiune construita in zona Parcului Natural Portile de Fier care si-a deschis portile in anul 2001, de atunci si pana in prezent fiind in continua dezvoltare.
Amplasare: intr-un cadru natural pitoresc, pe malul Dunarii, in Eselnita, pe drumul national DN57 care leaga Orsova de Moldova Noua, la aproximativ 50 km de Drobeta Turnu Severin.
Capacitate cazare: 10 camere duble twin, 2 camere triple, 2 junior suite, 1 apartament cu 2 camere, 8 camere matrimoniale.
Dotari camere: TV cablu, baie proprie cu dus, incalzire centrala, apa calda si rece permanent.
Facilitati: restaurant, 2 terase acoperite, piscina exterioara, o mica plaja cu sezlonguri, ponton pentru agrement nautic si pescuit, salupa de agrement, banana, schi nautic, tubing, barca de croaziera cu motor, sala de conferinta, parcare.
Restaurantul Steaua Dunarii este deja cunoscut in tara si strainatate pentru serviciile oferite care cuprind si o gama bogata de preparate din peste proaspat de Dunare de diferite soiuri cum ar fi: somn, caras, salau, crap, etc.
Expunerea pensiunii la soare de-a lungul intregii zile si peisajul ce o inconjoara, culmile domoale de o parte si de alta a Dunarii, farmecul iesirii fluviului din Cazanele Mici, iar mai departe, spre apus semetia varfurilor Ciucarul Mare, 318 m si Ciucarul Mic, 313m de pe malul stang al apei si Veliki Strbak, 768m si Mali Strbak 626 m sunt doar cateva dintre atuurile care v-ar putea determina sa petreceti un sejur de neuitat.