Sanatate si Relaxare in Maramures Ocna Sugatag Pensiunea Popasul din Deal***
Sejur pentru odihna si relaxare in Maramures !
PACHET servicii turistice Sanatate si Relaxare 2020: cazare 6 nopti, mic dejun, acces la piscinele cu apă dulce, apă sărată, jacuzzi, toate în interior, acces internet wireless, parcare.
Barem pentru masa: mic dejun 20 lei/zi/persoana.
Reducere copii:
- un copil 0 -5,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, beneficiaza de gratuitate la cazare, fara pat suplimentar, optional servicii de masa;
- un copil 6 -11,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, achita supliment pentru pat suplimentar 45 lei/z, optional servicii de masa.
Oferta nu este valabila in perioada sarbatorilor si a evenimentelor.
Conditii pentru rezervare: plata integrala sau avans 30% pentru rezervarea ferma iar diferenta de 70% cel tarziu cu 105 zile inaintea inceperii sejurului.
Optional transport, transferuri.
Sanatate si Relaxare in Maramures Ocna Sugatag Pensiunea Popasul din Deal***
Sejur pentru odihna si relaxare in Maramures !
PACHET servicii turistice Sanatate si Relaxare 2020: cazare 6 nopti, mic dejun, acces la piscinele cu apă dulce, apă sărată, jacuzzi, toate în interior, acces internet wireless, parcare.
Barem pentru masa: mic dejun 20 lei/zi/persoana.
Reducere copii:
- un copil 0 -5,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, beneficiaza de gratuitate la cazare, fara pat suplimentar, optional servicii de masa;
- un copil 6 -11,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, achita supliment pentru pat suplimentar 45 lei/z, optional servicii de masa.
Oferta nu este valabila in perioada sarbatorilor si a evenimentelor.
Conditii pentru rezervare: plata integrala sau avans 30% pentru rezervarea ferma iar diferenta de 70% cel tarziu cu 105 zile inaintea inceperii sejurului.
Optional transport, transferuri.
Comuna Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la poalele munților Gutâi, pe DN 18 Baia Mare – Ocna Șugatag, la o distanță de 20 km de municipiul Sighet și la o altitudine de 490 m.
Datorită izvoarelor minerale clororosodice și lacurilor sărate formate prin prăbușirea unor mine vechi de exploatare a sării, localitatea Ocna Șugatag este și stațiune balneară.
Amplasament geografic:
Staţiunea este situată la o altitudine de 490 m, în Depresiunea Maramureş, la poalele lanţului de munţi vulcanici Ţibleş - Gutin, la o distanta de 20 km. de Sighetu Marmaţiei.
Acces:
Rutier: Sighetu Marmaţiei - Ocna Şugatag pe DN 18; Baia Mare - Ocna Şugatag pe DN 18;
Feroviar: Gara Sighetu Marmaţiei pe linia Salva - Vişeul de Sus (tren direct de la Bucureşti via Dej) apoi autobuz până în staţiune.
Localitatea Ocna Sugatag a fost atestată documentar în anul 1355, iar celelalte localități (Breb, Hoteni, Sat-Șugatag) în 1360, istoria lor fiind strâns legată de exploatarea sării.
Într-un document din 1355 se pomenește de existența, în marginea dinspre Ocna Șugatag a satului Giulești, a unui drum care ducea la ocnele de sare, folosite de maramureșenii care veneau aici să se aprovizioneze cu sare. Descoperirile arheologice, precum și alte documente istorice, atestă că populația zonei exploata sarea din vremuri străvechi.
Localitatea Ocna Șugatag a fost atestată documentar în anul 1355, iar celelalte localități (Breb, Hoteni, Sat-Șugatag) în 1360, istoria lor fiind strâns legată de exploatarea sării.
Benefica pentru intreg judetul Maramures si nu numai, statiunea balneo-climatica cu renume prin efectele ei specifice dispune de hoteluri pentru cazare cu dotarile aferente, baze de tratament moderne, cantina proprie, spatii de practicare a unor activitati sportive, cluburi, bazine acoperite, bazine in aer liber, plaje, spatii comerciale, parcuri, alte spatii de agrement, personal calificat pe specialitati la care se adauga alte spatii hoteliere, ale altor institutii, precum si posibilitatile de cazare in casute stil maramuresan, celelalte spatii cu caracter privat servind acelasi scop. Tendinta generala de urbanizare a localitatii prin masiva extindere a zonei construibile: blocuri, vile, casute de vacanta, institutii, intreprinderi cu caracter economic privat, precum si existenta unei game largi de servicii confera inca de pe acum aspectul citadin al acestei localitati cu atata rezonanta in inima maramuresenilor.
Statiunea dispune de: ape minerale clorurate, sodice si calcinate, doua bazine mari si unul mic cu apa minerala rece pentru bai si aerohelioterapie, instalatii pentru electroterapie, instalatii cu aerosol, doua bazine si trei vani cu ape minerale incalzite, instalatii pentru fizioterapie, impachetari cu parafina, dus subacval si bai galvanice.
Factori naturali de cură:
Ape minerale clorurosodice concentrate; bioclimat sedativ de cruţare.
Indicaţii terapeutice:
Afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze); afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală; afecţiuni post-traumatice; afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, sechele după polineuropatii); afecţiuni ginecologice.
De îndată ce treci de "poarta" Maramureşului, peisajele îţi fură privirea: munţi împăduriţi, adăpaţi de râuri şi pâraie, dealuri îmbătător de verzi, căpiţe prietenoase ivite la tot pasul, lacuri tăcute, păşuni, cascade şi izvoare, specii florale excepţionale, toate îndemnându-te să nu mai laşi deoparte aparatul de fotografiat. Cu o avere alcătuită dintr-un parc naţional (Munţii Rodnei), un parc natural (Munţii Maramureşului) şi numeroase alte arii protejate, peisajul Maramureşului e mai mult decât înstărit: Creasta Cocoşului, Lacul Albastru, Cheile Lăpuşului sunt doar câteva dintre acestea, o sărbătoare pentru ochi, pledând convingător pentru versurile populare fredonate de maramureşeni ori de câte ori au prilejul să-şi laude meleagurile: ”Maramureş plai cu flori, mândru eşti în sărbători…”
Aproape fără excepţie, vizitatorii Maramureşului se declară îndrăgostiţi de moroşeni. Fie că îi întâlneşti într-o zi obişnuită de lucru, la fân sau cu treburi prin gospodărie, fie că schimbi o vorbă cu ei pe uliţa satului, sau îi însoţeşti într-o zi de sărbătoare, atunci când îşi îmbracă cele mai bune straie ca să îşi cinstească duminicile, sfinţii sau nunţile, sufletul tău va fi câştigat. În felul lor de a fi simplu, sincer, fără ocolişuri, în vorbele lor pline de tâlc, în modul în care te poftesc în casă, în pofta lor de joc şi horit şi mândria cu care povestesc despre locurile în care s-au născut, există ceva care te cucereşte de la prima vedere.
Nu de puţine ori, numele Maramureşului se substituie cu "ţara bisericilor din lemn". Călătorind prin sate, e uşor să observi că mai toate aşezările au vechea lor biserică de lemn, creaţie a meşterilor locului. Opt dintre acestea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, putând fi vizitate la Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti. Bisericile nu sunt doar obiective turistice: în fiecare duminică şi de sărbători, sătenii, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie tradiţionale, vin aici să se închine. Cu turnuri înalte, ca să fie cât mai aproape de Dumnezeu, cu stâlpi grei de brad sau stejar, sculptaţi manual şi cu acoperişuri de şindrilă, cu valoroase picturi interioare, de o vechime impresionantă, fiecare biserică are istoria şi povestea ei încrustată în lemn.
Maramureşenii au fost întotdeauna credincioşi lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul în care mâncau, până la acoperământul de deasupra capului şi bisericile în care se închinau. Acolo unde miroase a lemn, maramureşeanul se simte acasă. Porţile de lemn sunt, de când lumea, simbolul satelor maramureşene. Motivele încrustate în stâlpii porţilor, pe acest hotar simbolic dintre lume şi gospodărie, dintre spaţiul neutru şi cel sacru, au rolul de a proteja casa şi familia: funia răsucită, soarele, pomul vieţii sunt toate expresia marilor mituri din cultura românească. Azi, în Maramureş, mai pot fi văzute porţi şi case vechi din lemn, în special în satele de pe Valea Cosăului şi Valea Marei, precum şi în Muzeul Satului din Baia Mare şi Sighet.
Despre satele maramureşene se spune că reprezintă sufletul vieţii la ţară din România, o atracţie şi o sursă de tihnă pentru turistul obişnuit cu aglomeraţia şi zgomotul citadin. Vizitând Maramureşul rămâi cu impresia întoarcerii în timp la simplitate şi arhaic. Primul lucru care îl încântă pe călătorul ostenit de drum este gazda întotdeauna ”veseloasă” şi primitoare şi o masă cu bucate tradiţionale. Apoi îl încântă munca la câmp, adierea de iarbă proaspăt cosită, gustul laptelui proaspăt muls, plimbările cu căruţa sau cu sania, somnul odihnitor. Iar asta se întâmplă în toate pensiunile agroturistice ale locului.
Oamenii din Maramureş au ştiut să nu se înstrăineze de tradiţii, păstrate din timpurile de demult. Viaţa la ţară în Maramureş este orânduită în mare parte după muncile câmpului şi după marile sărbători creştine. Începutul de an e animat de sumedenia de obiceiuri de Anul Nou şi Bobotează. Primăvara este dedicată obiceiurilor de cinstire a primului gospodar ieşit la arat (Tânjaua de pe Mara, Udătoriul din Şurdeşti), urcatul oilor la stâne şi Sărbătoarea Paştelui. Vara, maramureşenii sunt ocupaţi cu munca la fân, câtă vreme e soarele pe cer, respectând obiceiurile de Sânziene şi tradiţiile legate de ziua Sfintei Marii şi de zilele sfinţilor. Toamna, în timp ce se bucură de bogăţia recoltei, oamenii se adună la jocuri ale satului, unde pe muzica ceteraşilor, flăcăii joacă pătimaş fetele. Asta până la Lăsatul Secului, care marchează începutul pregătirilor pentru Crăciun, sărbătoarea cea mai frumoasă de peste an, când văile Maramureşului răsună de glasurile colindătorilor.
Sărbătorile creştine se împletesc aici cu credinţele populare, în tot felul de obiceiuri precum: găsirea ursitului, alungatul duhurilor rele, căsnicia fericită sau recolta bogată. Iar când toate acestea se îmbină cu jocul şi horitul, spectacolul pentru oaspeţii din alte colţuri de lume este desăvârşit, în orice anotimp.
Dacă îi vizitezi pe moroşeni, vei avea prilejul să îi vezi meşterind, mai ales în lemn, de la blide, linguri, pecetare şi obiecte de mobilier, la case, porţi şi biserici. În domeniul ţesăturilor, femeile din Maramureş cunosc secretul extragerii culorilor naturale din plante şi coajă de copac, aşa că în fiecare casă există în camera bună, lada cu ţesături din lână şi cânepă, lucrate la războiul de ţesut.
Meşteşugul olăritului se mândreşte cu centrul de la Săcel, unde lutul roşu, scos de la mari adâncimi, este prelucrat cu tehnici străvechi. Tot aici se meşteresc măştile tradiţionale care îmbogăţesc obiceiurile de iarnă. În satele Sârbi şi Budeşti, pe Valea Cosăului, mai pot fi găsiţi ultimii clopari din Maramureş, dar şi cele mai spectaculoase instalaţii ţărăneşti din lemn (vâltori, pive, mori, horincii). Confecţionarea costumelor populare, a podoabelor tradiţionale ori pictura pe sticlă sunt alte meşteşuguri transmise din generaţie în generaţie în Maramureş.
În Săpânţa vei găsi un cimitir neobişnuit, care intrigă şi impresionează prin originalitate: Cimitirul Vesel, numit aşa pentru crucile pictate în culori vii, peste care domneşte un albastru special, denumit albastru de Săpânţa. Iniţiatorul acestui cimitir a fost Stan Ioan Pătraş, care în anii 1931-1935 a început să confecţioneze crucile altfel decât în cimitirele obişnuite. Imaginile cioplite în lemn înfăţişează în mod naiv una din caracteristicile vieţii celui îngropat acolo, iar epitafurile sunt scurte poezioare pline de tâlc, scrise în limbaj popular, la persoana întâi, ca o spovadă a răposatului. Toate acestea au propulsat acest loc în topul 10 al celor mai vizitate destinaţii funerare din lume.
În Maramureş, cele mai multe muzee sunt concentrate în jurul municipiilor Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Muzeul de Mineralogie Baia Mare găzduieşte o spectaculoasă colecţie de minerale unicat în lume. De asemenea, în ambele localităţi există muzee dedicate arhitecturii tradiţionale şi etnografiei, care spun totul despre casele, meşteşugurile, mobilierul ţărănesc, portul, ceramica şi alte îndeletniciri ale localnicilor. În Sighetu Marmaţiei, o celebră închisoare politică a fost transformată în Memorialul Victimelor comunismului şi al Rezistenţei, însă astfel de instituţii există şi în localităţile mai mici. La Dragomireşti există un muzeu al ţărăncii române, iar în Leud, familia Pleş a transformat o casă veche din lemn, în muzeu al cânepei.
Horinca, sau palinca, nu e doar băutura tradiţională, ci şi mândria fiecărui moroşan gospodar, licoarea care stropeşte orice ospăţ, descreţeşte frunţile, leagă prietenii, dezleagă limbi, un soi de elixir cu puteri tămăduitoare, vorba cântecului: "De beau un pic de horincă, nu mă mai doare nimică". Cei iniţiaţi în tainele licorii ştiu cum să verifice cât e de bună. Fie freacă o picătură în palme şi dacă mirosul băuturii aduce cu cel al mierii, testul a fost trecut, fie numără mărgeluţele de pe marginea sticlei, după ce o agită. Pentru toate acestea, atunci când intri în casa unui moroşan şi eşti omenit cu pălincă se spune că trebuie să bei paharul până la fund înainte de a-l pune pe masă, pentru că altfel aduce ghinion gazdei. Însă oricât te-ar preocupa soarta gazdelor, nu uita că horinca e "apă de foc" şi după o înghiţitură-două "picioarele ţi se înmoaie ca pământul după ploaie"!
Celor dornici de mişcare după mesele îmbelşugate, Maramureşul le oferă poteci pitoreşti pentru drumeţii, lacuri şi râuri pentru o scaldă pe cinste în zilele de vară şi pârtii de schi în timpul iernii (Borşa, Şuior, Mogoşa, Cavnic, Izvoare). Cicliştii se pot bucura de rute îndepărtate de trafic, care străbat locuri uimitoare, iar alpiniştii de hamuri, chingi şi adrenalină, pe Creasta Cocoşului.
Până în urmă cu patru decenii, în Maramureş erau în funcţiune 200 de kilometri de linii ferate înguste, pe care circulau trenuri cu aburi ce transportau sare, lemn, mărfuri şi persoane. Astăzi, Mocăniţa de pe Vaser este singura cale ferată îngustă din Uniunea Europeană pe care mai circulă un tren forestier. Sistemul are o lungime de peste 50 de kilometri, atât de-a lungul defileului împădurit al râului, cât şi pe două văi laterale. Trenul turistic urcă până la jumătatea văii (km 22), la staţia Paltin, unde se face popas pentru picnic, întorcându-se înapoi după câteva ore. Locomotivele care-l tractează, construite între anii 1910 şi 1986, sunt cu aburi şi au opriri pitoreşti pe traseu.
Sursa: Site-ul Consiliului Judetean Maramures
Pensiunea Popasul din Deal***
Amplasare: in statiunea Ocna Sugatag, in zona centrala a Maramuresului, fiind un perfect punct de plecare pentru explorarea obiectivelor turistice din Maramureş. Pârtiile de schi din Cavnic sunt situate la doar 20 de minute de pensiune.
Pensiunea este clasificata la categoria 3 margarete, a fost deschisa in toamna anului 2006 si dispune de 30 de locuri.
Structura cazare: 10 camere duble, 2 camere single si 2 apartamente.
Dotari camere: TV cablu, frigider, access internet wireless, baie cu dus.
Facilitati pensiune: receptie, restaurant cu bucătărie tradiţională şi internaţională (60 locuri), bar, terasa acoperita (60 locuri), foişor de lemn (barbeque, masă şi băncuţe), room service, seif la receptie, sala conferinte, spalatorie-curatatorie, camera de bagaje, informare turistica, parcare.
Facilitati relaxare pensiune:
- piscină cu apă dulce, piscină cu apă sărată, jacuzzi (toate în interior);
- şezlonguri pentru plajă în sezonul estival;
- tenis de masă;
- loc de joacă exterior amenajat pentru copii (tobogan, leagăn);
- jocuri de societate (şah, rummy, table etc);
- închiriere biciclete;
- teren sport multifuncţional (handbal, fotbal, baschet, volei, tenis) cu teren sintetic şi nocturnă.
Program functionare piscine şi jacuzzi: 09.00 -21.00.
La cerere, pensiune poate efectua rezervare pentru servicii de întreţinere corporală la Cabinetul de MiniSpa Rodica: tratament balnear, fitoterapie, reflexoterapie, masaj terapeutic, presopunctură.
Statiunea Ocna Şugatag dispune de o Bază de Agrement dotata cu urmatoarele facilitati: teren multifuncţional cu gazon sintetic (handbal, fotbal, volei, baschet), două terenuri tenis de câmp, patinoar cu gheaţă sintetică, tenis de masă, jocuri de societate, închiriere biciclete, camping corturi şi rulote.
Atractii turistice in zona: Mănăstirea Bârsana la 10 km; Memorialul Durerii din Sighetu Marmației la 18 km; Muzeul Etnografic din Sighetu Marmației la 20 km; Cimitirul Vesel din Săpânța la 35 km; Drumul Verde - traseu de biciclete (pensiunea ofere hărți și închiriaza biciclete).