HOME > CIRCUITE > ROMANIA

Expeditie in Natura si Sacralitate

 Expediție în Natură si Sacralitate

Manastiri Rupestre & Lacul Vidraru & Cetatea Poenari

Excursie Autocar 3 & 4 Iulie 2021

 

Program excursie:

Ziua 1:

- plecare din Bucuresti in data de 3 Iulie 2021 la ora 06.30 din Dealul Mitropoliei;
- drumetie la Manastirea Rupestra Cetatuia Negru Voda;
- vizitarea Manastirii Rupestre Corbii de Piatra;
- plimbare cu vaporasul de la Barajul Vidraru pana la Cabana Cumpana;
- cazare la Cabana Cumpana;

- seara cina la cabana, foc de tabără.

Ziua 2:
- mic dejun la cabana;

- plecare de la cabana la ora 10.45;
- transfer cu vaporasul pana la Barajul Vidraru la ora 11.00;
- vizitarea Cetatii Poenari;
- vizitarea Manastirii Curtea de Arges;
- sosire in Bucuresti in data de 4 Iulie 2021 in jurul orei 20.30.

Traseu:
Bucuresti -Targoviste -Cetateni -Corbi - Baraj Vidraru -Curtea de Arges -Bucuresti
Distante: ziua 1 - 240 km si ziua 2 - 190 km.

Drumeția la
Manastirea Rupestra Cetatuia Negru Voda durează aproximativ 2 ore si are grad de dificultate mediu.
Vizitarea Cetății Poenari implica urcarea unui număr de 1.480 de trepte si dureaza aproximativ 1,30 ore.

Parcurgerea traseelor necesita condiție fizica buna !
Echipament recomandat pentru drumeție: pantofi cu talpa aderenta, rucsac, pantaloni pentru drumeție, geaca sau pelerina de vânt si ploaie, șapcă/pălărie/bandana.
Va recomandam sa aveți la dumneavoastră o sticla de apa si mâncare (sandvișuri, gustări si fructe).

PRET: 350 lei/persoana.

Pretul include:
-  transport autocar clasificat 3*;
- cazare 1 noapte la Cabana Cumpana 2* in camera cu baie proprie;
- demipensiune meniu (cina si mic dejun la Cabana Cumpana);
- drumetie la Manastirea Rupestra Cetatuia Negru Voda, durata aproximativ 2 ore;
- vizitarea Manastirii Rupestre Corbii de Piatra;
- vizitarea Cetatii Poenari;
- vizitarea Manastirii Curtea de Arges;
- transfer vaporas Barajul Vidraru -Cabana Cumpana -Barajul Vidraru;
- insotitor din partea agentiei.

Optional, contra cost:
mesele de pranz, bauturi la cina, taxa vizitare Cetatea Poenari (10 lei/adult si 5 lei/copil), cheltuieli personale (suveniruri, etc).

Tarifele afisate sunt valabile pentru un grup de minim 30 persoane.
In cazul neintrunirii numarului minim de 30 de persoane excursia se reprogrameaza.

Reducere copii:
- copil 0 -3,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, beneficiaza de gratuitate la transport si la cazare cu mic dejun, fara loc asigurat in autocar si fara pat suplimentar, optional cina;
- copil 4 -6,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, fara pat suplimentar, achita 100 lei (beneficiaza de loc in autocar, transfer vaporas si mic dejun), optional cina;
- copil 7 -13,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, fara pat suplimentar, achita 140 lei (beneficiaza de loc in autocar, transfer vaporas si mic dejun), optional cina;
- copil 7 -13,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, cu pat suplimentar, achita 165 lei (beneficiaza de loc in autocar, transfer vaporas si mic dejun), optional cina.

Ora de plecare din Bucuresti este 06.30
, prezentare la îmbarcare cu 30 minute înainte (ora 06.00).

Conform normelor in vigoare pe toată durata transportului in autocar este obligatorie purtarea reglementară a măștii (acoperirea gurii și nasului).

Conditii plata:
integral sau avans 150 lei/persoana iar diferenta pana la 15 Iunie 2021.

Plata serviciilor
se va efectua astfel:
- numerar sau cu cardul la sediul agentiei;
- cu tichete de vacanta;
- in cont cu foaie de varsamant la o filiala Unicredit Bank cu ajutorul facturii proforme; in cont cu ordin de plata cu ajutorul facturii proforme.

Penalizari in caz de retragere:
- renuntarea la excursie din momentul achitarii avansului pana la data de 15 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea avansului achitat;
- renuntarea la excursie dupa 15 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea integrala a serviciilor.

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Manastirea este situata pe frumoasa vale a Dambovitei, intre satele Cetateni si Cotenesti.

Cunoscuta initial sub denumirea de "Schitul Cetatuia Negru Voda", manastirea este construita pe o stanca inalta, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita, intre "Valea lui Coman" si "Valea Chiliilor".

Potrivit traditiei locale, pe culmea abrupta de piatra, care se inalta intre raul Dambovita si paraul Cetatuia, a existat o cetate de rezistenta zidita pe vremea ocupatiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu si pentru domnitorul Negru Voda al Tarii Romanesti, care isi avea aici si o pestera de taina, numita pana astazi "Pestera lui Negru Voda". De la aceasta cetate si-ar fi luat numele, atat muntele, cat si satele din apropiere.

Valea stancoasa a paraului Cetatuia este plina de pesteri, unele naturale, iar altele scobite de sihastrii locului. In aceste pesteri s-au nevoit numerosi calugari sihastri, mai ales intre secolele XIV-XVIII, cand acestia au fost la fel de renumiti ca pustnicii din Muntii Buzaului.

Unul dintre acesti sihastrii a fost descoperit in ultimele decenii, intr-o pestera suspendata in peretele abrupt al muntelui. Moastele acestui Cuvios, galbene precum ceara, frumos mirositoare si nemiscate de mana omului, erau asezate intr-o scobitura de piatra, in forma de mormant, iar deasupra, pe perete, era scris in piatra: "Ioanichie Schimonah 1638." Acestea sunt singurele Moaste intregi ale unui Cuvios roman din secolul al XVII-lea, pastrate pana in zilele noastre.

In spatele bisericii rupestre, intr-o pestera sapata in piatra, se afla "Pestera Mosului", socotita a fi fost chilia staretului vechiului asezamant monahal. In partea de miaza-zi a pesterii se afla o cladire etajata, care adaposteste chiliile si celelalte incaperi trebuincioase vietii monahale, construita in secolul al XIX-lea.

Langa "Pesterea Mosului", silueta daltuita a "Cavalerului Trac" sta de veghe la capatul cimitirului in care se afla cateva cruci, pe care nu stau scrise decat nume, fara sa se precizeze momentul trecerii la cele vesnice. Celebrul si misteriosul "Cavaler Trac" avea un cult raspandit din Carpati, pana la Marea Mediterana.

Manastirea Corbii de Piatra, Manastirea Namaiesti si Manastirea Cetatuia Negru Voda alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri.


Mănăstirea Corbii de Piatră

Biserica rupestră Corbii de Piatră este situată în satul Jgheaburi, din Comuna Corbi.

Biserica este deosebit de valoroasă, nu numai prin felul în care a fost implantată în stâncă, ci și prin pictura care o împodobește, despre care specialiștii afirmă că este în cea mai pură tradiție bizantină, datând din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Inițial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristică prin care biserica rupestră este unică la noi în țară.

Deşi nu a fost niciodată restaurată, biserica păstrează mari părţi de pictură: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Naşterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Învierea lui Lazăr, Botezul Domnului, Schimbarea la faţă, Înălţarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Sfinţii Militari, Iisus Emanuil.

Picturile, însoţite de inscripţii greceşti, prin caracteristicile şi calitatea lor, permit datarea cu certitudine a ansamblului în prima parte a sec al XIV-lea, ceea ce înseamnă că Mânăstirea Corbii de Piatră
este locaşul cu cea mai veche pictură din Ţară Românească.

Lacul Vidraru

Lacul de acumulare Vidraru este situat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti. S-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de roca, din care aproximativ 1 milion metri cubi in subteran, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton, din care 400.000 metri cubi in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice. Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 milioane metri cubi. Nivelul normal de retentie este de 830,00 metri deasupra marii (mdM), lacul avand, la aceasta cota, o suprafata de 870 hectare si o lungime de 14 km.

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru prezintă o înălțime de 166,6 metri, o lungime a coronamentului de 307m și o grosime a coronamentului de 6 m. Arcul barajului cuprinde 22 de coloane verticale îmbinate prin rosturi de dilatație, iar fiecare coloană este secționată în lamele de 2 m înălțime. Pentru construcție au fost necesari 480 000 metri cubi de beton nearmat, impermeabil, marca B600.

Corpul barajului se află în interiorul versanților munților Pleșa și Vidraru, fiind străbătut de 9 galerii orizontale din care se controlează și măsoară starea de integritate a barajului. Comunicarea între galerii se face fie cu cele două lifturi interioare sau pe căile exterioare de acces.

Turbinele (Skoda) si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.

Centrala principală se află într-o galerie săpată la 130 m sub albia râului Argeș și a fost proiectată astfel încât să se poată controla hidrocentrala de la distanță, din București. Prezintă o putere de 220MW și capacitate de producție energie de 400 milioane kWh pe an, în condiții de precipitații medii.

La momentul finalizării construcției, barajul Vidraru se clasa pe locul 5 în Europa și pe locul 9 în lume. Poziția în Europa a rămas aceeași, însă la nivel mondial barajul a ajuns pe locul 27.

Odată ajunși la Barajul Vidraru vă puteți delecta în primă instanță cu aerul curat și răcoritor, cu priveliștea, combinația de culori ce vă înconjoară și mai ales frumusețea naturii.

Pe lacul de acumulare al barajului se pot practica diferite sporturi: canotaj, windsurfing, jetski și este accesibil pentru plimbările cu vaporașul.

Zona Lacului Vidraru adăpostește rezervații cu variate specii de animale precum: căprioara, cerbul, ursul, lupul, capra neagră, cinteza, cocoșul de munte, vidre.


Cabana Cumpana 2*

Amplasare: pe malul stang al Lacului Vidraru, in comuna Arefu, judeţul Argeş, la altitudinea de 860 metri, cu o minunata panorama asupra Lacului Vidraru si a Muntilor Fagaras.

Cabana Cumpana a fost renovata la inceputul anului 2016.
Capacitate cazare: 74 locuri.
Structura cazare: 32 camere duble si 3 apartamente.
Dotari camere: TV prin satelit, baie cu cabina de dus.
Facilitati cabana: restaurant cu bucătărie tradițională, terasa, lobby bar, internet wireless în lobby şi restaurant, loc de joacă exterior pentru copii, teren de fotbal, centrală termică automată proprie, parcare exterioară.

Cetatea Poenari

Despre legendara Cetate Poenari, se spune că "e atât de împodobită cu detalii inspirate încât pare că a venit direct dintr-o carte de poveşti”.
Pe vremuri i-a aparţinut lui Vlad Ţepeş, voievodul Valahiei, cel care l-a inspirat pe Bram Stoker să scrie Contele Dracula.

Construită în secolul al XIV-lea, pe vremea lui Negru Vodă, şi având iniţial doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în vremea lui Vlad Ţepeş.
Fortăreaţa a fost constrută iniţial direct pe o stâncă şi fortificată cu pământ sau var, însă Vlad a reconstruit-o cu extra turnuri pentru apărare.

Aflată la doar câţiva kilometri de Barajul Vidraru, cetatea a fost ridicată cu scopul de fi o fortăreaţă contra otomanilor şi a fost a doua reşedinţă a lui Vlad Ţepeş.


Legenda spune că Vlad Ţepeş, fiind urmărit de turci, a scăpat ascunzându-se în cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu faţa în spate, derutându-şi astfel duşmanii.

O informaţie extrem de puţin cunoscută este faptul că pe vârful de vizavi de cetate se păstrează urmele drumului pavat cu piatră de către turci, care au urcat cu tunurile ca să distrugă cetatea. De altfel, poteca poartă numele de Drumul Turcului.

Dacă te caţări pe cele 1480 de trepte până pe creasta unde e situat castelul vei avea un sentiment neliniştitor de izolare. Şi e uşor să devii agitat la o asemenea înălţime, mai ales că ştii că ruinele sunt datorate unei alunecări de teren care au tîrât turnurile până la râul aflat la 400 de metri mai jos.

Dar Poenari nu trebuie să fie locul unde vizitatorii săi îşi găsesc sfârşitul. Chiar Vlad însuşi a scăpat printr-un tunel secret prin Munţii Carpaţi.

De-a lungul vremii, fortificaţia din Cheile Argeşului a mai fost consemnată şi sub denumirile de „Cetatea lui Ţepeş Vodă" sau „Cetatea lui Negru Vodă".

Cea dintâi denumire îşi are desigur originea în tradiţia istorică a cărei primă menţiune scrisă se regăseşte în Letopiseţul cantacuzinesc, unde se precizează: „Vlad vodă Ţepeş. Acesta au făcut cetatea de la Poenari şi au făcut sfânta mănăstire ot Sneagov. Mai făcut-au un lucru cu orăşanii den Târgovişte, pentru o vină mare ce au fost făcut unui frate al Vladului vodă. Când au fost în ziua Paştilor, fiind toţi orăşanii la ospeţe, iar cei tineri la hore, aşa fără veste pre toţi i-au cuprins. Deci câţi au fost oameni mari, bătrâni, pre toţi i-au înţepat de au ocolit cu ei tot târgul, iar câţi au fost tineri cu nevestele lor şi cu fete mari, aşa cum au fost împodobiţi în ziua Paştilor, pre toţi i-au dus la Poenari de au tot lucrat la cetate, până s-au spart toate hainele dupre ei şi au rămas toţi dezvăscuţi în pieile goale". O variantă asemănătoare este redată şi de către cronicarul Radu Popescu.

Mânăstirea Curtea de Argeș

Mânăstirea Curtea de Argeș oferă publicului larg o splendoare arhitecturală, dar și o legendă pe măsură. Astfel ca cei care vizitează pentru prima dată acest edificiu vor să cunoască mai întâi frumoasa legendă a Meșterului Manole. Legenda spune că Meșterul Manole, încercând să construiască mânăstirea, și lovindu-se de grele obstacole (ceea ce construia ziua se dărâma noaptea), recurge la sacrificiul suprem și își zidește soția, pe Ana, într-unul din zidurile exterioare ale mânăstirii, aceasta fiind singura cale ca edificiul să poată fi ridicat. Sacrificiul uman nu se oprește aici, Manole însuși pierzându-și viața când încearcă să zboare de pe acoperișul mânăstirii. Acolo unde trupul său s-a izbit de pământ legenda spune că a apărut un izvor, pe locul respectiv aflându-se, astăzi, Fantâna lui Manole.

Lăsând legenda să-și spună povestea, să vorbim și de adevărul istoric ce însoțește frumoasa construcție. Mânăstirea a fost ctitorită în vremea lui Neagoe Basarab (1512-1517). Este cunoscută și ca Biserică Episcopală pentru că a fost scaun Episcopal între 1739 și 1748, și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Supusă mai multor lucrări de restaurare, forma actuală este data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy și de arhitectul român Nicolae Gabrielescu, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În interior pictura murală în ulei a fost executată de pictorii francezi, F. Nicolle, Ch. Renouard, și pictorul român N. Constantinescu. Biserica este plină de semnificație crestină , cei 12 apostoli fiind reprezentați de 12 coloane executate dintr-un singur bloc. Izvoarele istorice susțin faptul că aici s-a petrcut la 16 august 1517 canonizarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Munteniei. De aici, moaștele Sfântului au plecat într-un sicriu de argint placat cu aur la Mânăstirea Dionisen –Athos.
Din același ansamblu mânăstiresc face parte și Capela – Paraclis, unde se află moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

de la 350 RON / persoana
Rezerva
Ai nevoie de AJUTOR?

 021 330 05 06  /  021 794 58 58  /  0787 229 909

Tara Tara: Romania
Localitate - Statiune Localitate - Statiune: Bucuresti -Targoviste -Cetateni -Corbi - Baraj Vidraru -Curtea de Arges -Bucuresti
Tip transport Tip transport: Autocar
Plecare Plecare: 03.07.2021
Durata Durata: 2 zile
TARIFE
03.07 -04.07.2021, pachet 2 zile Demipensiune 350 lei/pachet/1 persoana
Servicii neincluse:
Optional, contra cost: mesele de pranz, bauturi la cina, taxa vizitare Cetatea Poenari (10 lei/adult si 5 lei/copil), cheltuieli personale (suveniruri, etc).

 Expediție în Natură si Sacralitate

Manastiri Rupestre & Lacul Vidraru & Cetatea Poenari

Excursie Autocar 3 & 4 Iulie 2021

 

Program excursie:

Ziua 1:

- plecare din Bucuresti in data de 3 Iulie 2021 la ora 06.30 din Dealul Mitropoliei;
- drumetie la Manastirea Rupestra Cetatuia Negru Voda;
- vizitarea Manastirii Rupestre Corbii de Piatra;
- plimbare cu vaporasul de la Barajul Vidraru pana la Cabana Cumpana;
- cazare la Cabana Cumpana;

- seara cina la cabana, foc de tabără.

Ziua 2:
- mic dejun la cabana;

- plecare de la cabana la ora 10.45;
- transfer cu vaporasul pana la Barajul Vidraru la ora 11.00;
- vizitarea Cetatii Poenari;
- vizitarea Manastirii Curtea de Arges;
- sosire in Bucuresti in data de 4 Iulie 2021 in jurul orei 20.30.

Traseu:
Bucuresti -Targoviste -Cetateni -Corbi - Baraj Vidraru -Curtea de Arges -Bucuresti
Distante: ziua 1 - 240 km si ziua 2 - 190 km.

Drumeția la
Manastirea Rupestra Cetatuia Negru Voda durează aproximativ 2 ore si are grad de dificultate mediu.
Vizitarea Cetății Poenari implica urcarea unui număr de 1.480 de trepte si dureaza aproximativ 1,30 ore.

Parcurgerea traseelor necesita condiție fizica buna !
Echipament recomandat pentru drumeție: pantofi cu talpa aderenta, rucsac, pantaloni pentru drumeție, geaca sau pelerina de vânt si ploaie, șapcă/pălărie/bandana.
Va recomandam sa aveți la dumneavoastră o sticla de apa si mâncare (sandvișuri, gustări si fructe).

PRET: 350 lei/persoana.

Pretul include:
-  transport autocar clasificat 3*;
- cazare 1 noapte la Cabana Cumpana 2* in camera cu baie proprie;
- demipensiune meniu (cina si mic dejun la Cabana Cumpana);
- drumetie la Manastirea Rupestra Cetatuia Negru Voda, durata aproximativ 2 ore;
- vizitarea Manastirii Rupestre Corbii de Piatra;
- vizitarea Cetatii Poenari;
- vizitarea Manastirii Curtea de Arges;
- transfer vaporas Barajul Vidraru -Cabana Cumpana -Barajul Vidraru;
- insotitor din partea agentiei.

Optional, contra cost:
mesele de pranz, bauturi la cina, taxa vizitare Cetatea Poenari (10 lei/adult si 5 lei/copil), cheltuieli personale (suveniruri, etc).

Tarifele afisate sunt valabile pentru un grup de minim 30 persoane.
In cazul neintrunirii numarului minim de 30 de persoane excursia se reprogrameaza.

Reducere copii:
- copil 0 -3,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, beneficiaza de gratuitate la transport si la cazare cu mic dejun, fara loc asigurat in autocar si fara pat suplimentar, optional cina;
- copil 4 -6,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, fara pat suplimentar, achita 100 lei (beneficiaza de loc in autocar, transfer vaporas si mic dejun), optional cina;
- copil 7 -13,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, fara pat suplimentar, achita 140 lei (beneficiaza de loc in autocar, transfer vaporas si mic dejun), optional cina;
- copil 7 -13,99 ani, cazat in camera cu 2 adulti, cu pat suplimentar, achita 165 lei (beneficiaza de loc in autocar, transfer vaporas si mic dejun), optional cina.

Ora de plecare din Bucuresti este 06.30
, prezentare la îmbarcare cu 30 minute înainte (ora 06.00).

Conform normelor in vigoare pe toată durata transportului in autocar este obligatorie purtarea reglementară a măștii (acoperirea gurii și nasului).

Conditii plata:
integral sau avans 150 lei/persoana iar diferenta pana la 15 Iunie 2021.

Plata serviciilor
se va efectua astfel:
- numerar sau cu cardul la sediul agentiei;
- cu tichete de vacanta;
- in cont cu foaie de varsamant la o filiala Unicredit Bank cu ajutorul facturii proforme; in cont cu ordin de plata cu ajutorul facturii proforme.

Penalizari in caz de retragere:
- renuntarea la excursie din momentul achitarii avansului pana la data de 15 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea avansului achitat;
- renuntarea la excursie dupa 15 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea integrala a serviciilor.

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Manastirea este situata pe frumoasa vale a Dambovitei, intre satele Cetateni si Cotenesti.

Cunoscuta initial sub denumirea de "Schitul Cetatuia Negru Voda", manastirea este construita pe o stanca inalta, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita, intre "Valea lui Coman" si "Valea Chiliilor".

Potrivit traditiei locale, pe culmea abrupta de piatra, care se inalta intre raul Dambovita si paraul Cetatuia, a existat o cetate de rezistenta zidita pe vremea ocupatiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu si pentru domnitorul Negru Voda al Tarii Romanesti, care isi avea aici si o pestera de taina, numita pana astazi "Pestera lui Negru Voda". De la aceasta cetate si-ar fi luat numele, atat muntele, cat si satele din apropiere.

Valea stancoasa a paraului Cetatuia este plina de pesteri, unele naturale, iar altele scobite de sihastrii locului. In aceste pesteri s-au nevoit numerosi calugari sihastri, mai ales intre secolele XIV-XVIII, cand acestia au fost la fel de renumiti ca pustnicii din Muntii Buzaului.

Unul dintre acesti sihastrii a fost descoperit in ultimele decenii, intr-o pestera suspendata in peretele abrupt al muntelui. Moastele acestui Cuvios, galbene precum ceara, frumos mirositoare si nemiscate de mana omului, erau asezate intr-o scobitura de piatra, in forma de mormant, iar deasupra, pe perete, era scris in piatra: "Ioanichie Schimonah 1638." Acestea sunt singurele Moaste intregi ale unui Cuvios roman din secolul al XVII-lea, pastrate pana in zilele noastre.

In spatele bisericii rupestre, intr-o pestera sapata in piatra, se afla "Pestera Mosului", socotita a fi fost chilia staretului vechiului asezamant monahal. In partea de miaza-zi a pesterii se afla o cladire etajata, care adaposteste chiliile si celelalte incaperi trebuincioase vietii monahale, construita in secolul al XIX-lea.

Langa "Pesterea Mosului", silueta daltuita a "Cavalerului Trac" sta de veghe la capatul cimitirului in care se afla cateva cruci, pe care nu stau scrise decat nume, fara sa se precizeze momentul trecerii la cele vesnice. Celebrul si misteriosul "Cavaler Trac" avea un cult raspandit din Carpati, pana la Marea Mediterana.

Manastirea Corbii de Piatra, Manastirea Namaiesti si Manastirea Cetatuia Negru Voda alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri.


Mănăstirea Corbii de Piatră

Biserica rupestră Corbii de Piatră este situată în satul Jgheaburi, din Comuna Corbi.

Biserica este deosebit de valoroasă, nu numai prin felul în care a fost implantată în stâncă, ci și prin pictura care o împodobește, despre care specialiștii afirmă că este în cea mai pură tradiție bizantină, datând din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Inițial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristică prin care biserica rupestră este unică la noi în țară.

Deşi nu a fost niciodată restaurată, biserica păstrează mari părţi de pictură: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Naşterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Învierea lui Lazăr, Botezul Domnului, Schimbarea la faţă, Înălţarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Sfinţii Militari, Iisus Emanuil.

Picturile, însoţite de inscripţii greceşti, prin caracteristicile şi calitatea lor, permit datarea cu certitudine a ansamblului în prima parte a sec al XIV-lea, ceea ce înseamnă că Mânăstirea Corbii de Piatră
este locaşul cu cea mai veche pictură din Ţară Românească.

Lacul Vidraru

Lacul de acumulare Vidraru este situat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti. S-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de roca, din care aproximativ 1 milion metri cubi in subteran, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton, din care 400.000 metri cubi in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice. Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 milioane metri cubi. Nivelul normal de retentie este de 830,00 metri deasupra marii (mdM), lacul avand, la aceasta cota, o suprafata de 870 hectare si o lungime de 14 km.

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru prezintă o înălțime de 166,6 metri, o lungime a coronamentului de 307m și o grosime a coronamentului de 6 m. Arcul barajului cuprinde 22 de coloane verticale îmbinate prin rosturi de dilatație, iar fiecare coloană este secționată în lamele de 2 m înălțime. Pentru construcție au fost necesari 480 000 metri cubi de beton nearmat, impermeabil, marca B600.

Corpul barajului se află în interiorul versanților munților Pleșa și Vidraru, fiind străbătut de 9 galerii orizontale din care se controlează și măsoară starea de integritate a barajului. Comunicarea între galerii se face fie cu cele două lifturi interioare sau pe căile exterioare de acces.

Turbinele (Skoda) si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.

Centrala principală se află într-o galerie săpată la 130 m sub albia râului Argeș și a fost proiectată astfel încât să se poată controla hidrocentrala de la distanță, din București. Prezintă o putere de 220MW și capacitate de producție energie de 400 milioane kWh pe an, în condiții de precipitații medii.

La momentul finalizării construcției, barajul Vidraru se clasa pe locul 5 în Europa și pe locul 9 în lume. Poziția în Europa a rămas aceeași, însă la nivel mondial barajul a ajuns pe locul 27.

Odată ajunși la Barajul Vidraru vă puteți delecta în primă instanță cu aerul curat și răcoritor, cu priveliștea, combinația de culori ce vă înconjoară și mai ales frumusețea naturii.

Pe lacul de acumulare al barajului se pot practica diferite sporturi: canotaj, windsurfing, jetski și este accesibil pentru plimbările cu vaporașul.

Zona Lacului Vidraru adăpostește rezervații cu variate specii de animale precum: căprioara, cerbul, ursul, lupul, capra neagră, cinteza, cocoșul de munte, vidre.


Cabana Cumpana 2*

Amplasare: pe malul stang al Lacului Vidraru, in comuna Arefu, judeţul Argeş, la altitudinea de 860 metri, cu o minunata panorama asupra Lacului Vidraru si a Muntilor Fagaras.

Cabana Cumpana a fost renovata la inceputul anului 2016.
Capacitate cazare: 74 locuri.
Structura cazare: 32 camere duble si 3 apartamente.
Dotari camere: TV prin satelit, baie cu cabina de dus.
Facilitati cabana: restaurant cu bucătărie tradițională, terasa, lobby bar, internet wireless în lobby şi restaurant, loc de joacă exterior pentru copii, teren de fotbal, centrală termică automată proprie, parcare exterioară.

Cetatea Poenari

Despre legendara Cetate Poenari, se spune că "e atât de împodobită cu detalii inspirate încât pare că a venit direct dintr-o carte de poveşti”.
Pe vremuri i-a aparţinut lui Vlad Ţepeş, voievodul Valahiei, cel care l-a inspirat pe Bram Stoker să scrie Contele Dracula.

Construită în secolul al XIV-lea, pe vremea lui Negru Vodă, şi având iniţial doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în vremea lui Vlad Ţepeş.
Fortăreaţa a fost constrută iniţial direct pe o stâncă şi fortificată cu pământ sau var, însă Vlad a reconstruit-o cu extra turnuri pentru apărare.

Aflată la doar câţiva kilometri de Barajul Vidraru, cetatea a fost ridicată cu scopul de fi o fortăreaţă contra otomanilor şi a fost a doua reşedinţă a lui Vlad Ţepeş.


Legenda spune că Vlad Ţepeş, fiind urmărit de turci, a scăpat ascunzându-se în cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu faţa în spate, derutându-şi astfel duşmanii.

O informaţie extrem de puţin cunoscută este faptul că pe vârful de vizavi de cetate se păstrează urmele drumului pavat cu piatră de către turci, care au urcat cu tunurile ca să distrugă cetatea. De altfel, poteca poartă numele de Drumul Turcului.

Dacă te caţări pe cele 1480 de trepte până pe creasta unde e situat castelul vei avea un sentiment neliniştitor de izolare. Şi e uşor să devii agitat la o asemenea înălţime, mai ales că ştii că ruinele sunt datorate unei alunecări de teren care au tîrât turnurile până la râul aflat la 400 de metri mai jos.

Dar Poenari nu trebuie să fie locul unde vizitatorii săi îşi găsesc sfârşitul. Chiar Vlad însuşi a scăpat printr-un tunel secret prin Munţii Carpaţi.

De-a lungul vremii, fortificaţia din Cheile Argeşului a mai fost consemnată şi sub denumirile de „Cetatea lui Ţepeş Vodă" sau „Cetatea lui Negru Vodă".

Cea dintâi denumire îşi are desigur originea în tradiţia istorică a cărei primă menţiune scrisă se regăseşte în Letopiseţul cantacuzinesc, unde se precizează: „Vlad vodă Ţepeş. Acesta au făcut cetatea de la Poenari şi au făcut sfânta mănăstire ot Sneagov. Mai făcut-au un lucru cu orăşanii den Târgovişte, pentru o vină mare ce au fost făcut unui frate al Vladului vodă. Când au fost în ziua Paştilor, fiind toţi orăşanii la ospeţe, iar cei tineri la hore, aşa fără veste pre toţi i-au cuprins. Deci câţi au fost oameni mari, bătrâni, pre toţi i-au înţepat de au ocolit cu ei tot târgul, iar câţi au fost tineri cu nevestele lor şi cu fete mari, aşa cum au fost împodobiţi în ziua Paştilor, pre toţi i-au dus la Poenari de au tot lucrat la cetate, până s-au spart toate hainele dupre ei şi au rămas toţi dezvăscuţi în pieile goale". O variantă asemănătoare este redată şi de către cronicarul Radu Popescu.

Mânăstirea Curtea de Argeș

Mânăstirea Curtea de Argeș oferă publicului larg o splendoare arhitecturală, dar și o legendă pe măsură. Astfel ca cei care vizitează pentru prima dată acest edificiu vor să cunoască mai întâi frumoasa legendă a Meșterului Manole. Legenda spune că Meșterul Manole, încercând să construiască mânăstirea, și lovindu-se de grele obstacole (ceea ce construia ziua se dărâma noaptea), recurge la sacrificiul suprem și își zidește soția, pe Ana, într-unul din zidurile exterioare ale mânăstirii, aceasta fiind singura cale ca edificiul să poată fi ridicat. Sacrificiul uman nu se oprește aici, Manole însuși pierzându-și viața când încearcă să zboare de pe acoperișul mânăstirii. Acolo unde trupul său s-a izbit de pământ legenda spune că a apărut un izvor, pe locul respectiv aflându-se, astăzi, Fantâna lui Manole.

Lăsând legenda să-și spună povestea, să vorbim și de adevărul istoric ce însoțește frumoasa construcție. Mânăstirea a fost ctitorită în vremea lui Neagoe Basarab (1512-1517). Este cunoscută și ca Biserică Episcopală pentru că a fost scaun Episcopal între 1739 și 1748, și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Supusă mai multor lucrări de restaurare, forma actuală este data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy și de arhitectul român Nicolae Gabrielescu, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În interior pictura murală în ulei a fost executată de pictorii francezi, F. Nicolle, Ch. Renouard, și pictorul român N. Constantinescu. Biserica este plină de semnificație crestină , cei 12 apostoli fiind reprezentați de 12 coloane executate dintr-un singur bloc. Izvoarele istorice susțin faptul că aici s-a petrcut la 16 august 1517 canonizarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Munteniei. De aici, moaștele Sfântului au plecat într-un sicriu de argint placat cu aur la Mânăstirea Dionisen –Athos.
Din același ansamblu mânăstiresc face parte și Capela – Paraclis, unde se află moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.


Aflati mai multe despre atractiile turistice din tara Romania

Romania
 Descriere despre "Tara "
Romania ....